„СРБИЈА ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ о лику и делу Александра Ђ. Костића

14. фебруар 2024.

 

Ековизија ТВ у 20h, среда 14. фебруар 2024: „СРБИЈА ЗА ПОЧЕТНИКЕ“ о лику и делу Александра Ђ. Костића

Вечерас у 20h на Ековизија ТВ стиже нова епизода „Србије за почетнике“ из "кухиње" чувене Смиљане Попов, новинарке, ауторке и уреднице, која отвара врата кабинета чувеног српског професора и научника др Александра Ђ. Костића, у који јавност још није имала прилике да завири:

- Водич кроз тајне Институтa за хистологију и ембриологију Александар Ђ. Костић и лика и дела Александра Ђ. Костића у овој епизоди је проф. др Нела Пушкаш, која открива узбудљиву причу како је 2017. године, док се рашчишћавао сутерен, случајно пронађен дрвени орман, врло необично – вратима окренут зиду.

Деценијама је тако таворио затрпан и заборављен, но када је отворен, откривено је 36 фиока са 2000 стаклених хистолошких микрофотографија – испоставило се да је реч о научној заоставштини чувеног професора Костића. Касније је проф. Пушкаш наставила истраживања на Институту и сама дошла до нових открића научне заоставштине др Костића.
О чудесној стваралачкој, ренесансној, али и интимној персони професора Костића, на посве нов начин проговорила је и документарна изложба „Скице из живота породице Костић“ у Ранчићевој кући с краја 18. века где станује Центар за културу Гроцка. Изложба је изнела до сада невиђену, оригиналну фото-документацију из породичних албума фамилије Костић, њихове личне предмете и знамења, али и карактеристичне цртице из живота те чувене београдске породице које баштини легат др Александра Костића у Гроцкој.

Ауторке поставке су управо проф. Нела Пушкаш, и кустоскиња Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, која је у емисији поделила бројне анегдоте из приватне историје Костића.

 

 

Повезани садржај

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући