Oсновци у посети изложби радова XXIII Ликовне колоније ГО Гроцка

19. новембар 2021.

 

Ранчићеву кућу су у среду, 17. новембра посетили многобројни ученици из оближње ОШ „Илија Гарашанин“, различитих узраста, њих преко стотину. Били су то ученици III-1 разреда са учитељицом Милицом Бећаговић, I-3 разреда са учитељицом Анелом Бабић, као и старији разреди (VI-3, VI-4, VII-3) са наставником ликовне културе Миланом Митровићем Макабијем.
 
Ђаке је кроз изложбену поставку која окупља 12 учесника Ликовне колоније ГО Гроцка провела Зорица Атић, историчарка уметности и кустос. Ђаци су сазнали да су гости колоније током боравка у Гроцкој обишли упечатљиве и најлепше локације на територији општине, јер је било важно да им се покаже нешто што је карактеристично за крај у коме бораве (Ранчићева кућа, Грочанска чаршија, манастир Рајиновац, антички маузолеј у Брестовику, Винча, природа, ваздух, река Дунав....), како би се упознали са окружењемм и свеже утиске уметнички пренели на платно или папир.
 
Отуд изложени радови обилују мотивима летње и зелене Гроцке крај Дунава, а резултат су интеракције између уметника и бујног окружења у коме су настајала. Разноврсну и упечатљиву изложбу чини више десетина радова различитих формата, у техникама уље и акрил на платну, цртеж у оловци и тушу, акварел, комбинована техника на папиру...
 
Док су млађи разреди радознало разгледали Ранчићеву кућу, а потом и актуелну поставку, шести и седми разреди су предвођени својим наставником, који је био и учесник овогодишње Ликовне колоније ГО Гроцка и чији је рад изложен у галерији, настојали да се упознају са уметничким виђењима гостујућих уметника. Ђацима су и шетња ван објекта школе и обилазак Центра за културу Гроцка веома пријали, те су гласно и одушевљено коментарисали изложене радове и посету Ранчићевој кући – и своју жељу да дођу поново.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај