Трибина: Гроцка у доба антике са „Београдом за почетнике” - гробница у Брестовику

06. јун 2019.

 


У Средњој школи Гроцка одржана је у среду 25. јуна интерактивна трибина „Гроцка у доба антике са „Београдом за почетнике“: гробница у Брестовику“ на којој су гости и предавачи били Смиљана Попов, ауторка емисије „Београд за почетнике“, првог ТВ серијала који је ушао у допунски школски програм, и Раде Милић, београдски археолог из Центра за урбани развој, а домаћини ученици школе.  

У сарадњи са Центром за културу и Средњом школом Гроцка, у оквиру пројектне наставе историје, ученици предметног професора Светозара Стојадиновића су предгостима и бројном публиком (међу којом је било и родитеља), изложили у слици и речи своје реферате и сазнања о Гроцкој у доба антике - римској провинцији Мезији, Касноримској гробници у Брестовику и посмртном култу на нашој територији.  

Смиљана Попов и Раде Милић су заузврат приказали средњошколцима осму епизоду емисије „Београд за почетнике“, посвећену Касноримској гробници у Брестовику, једином сачуваном антички објекат на тлу Београда у који може и да се уђе. 

Веома популарна међу широм публиком и едукативна емисија „Београд за почетнике“ је у свом привлачном серијалу о непресушном благу Београда до сада више епизода посветила културној баштини и историјским занимљивостима општине Гроцка.

Овај пут су млади општине Гроцка сазнали нешто више о чудноватом открићу овог маузолеја у Брестовику, али и о њеном градитељу и власнику, који је као део високог римског естаблишмента крајем 3. века н.е на тлу данашње Гроцке живео у вили а радио у Сингидунуму.

Уследила су питања  и разговор са гостима. Центар за културу Гроцка је ђацима пренео позив за сарадњу са Дечјим културним центром у оквиру рада на пројектној настави, и понуђене посете београдских средњошколаца Гроцкој и гробници у Брестовику током лета.

*Интерактивно гостовање емисије „Београд за почетнике“ Смиљане Попов у београдским школама реализује се на предлог Секретаријата за образовање и дечју заштиту Градске управе града Београда, као део допунског школског програма „Београд за почетнике за београдске ђаке“.

 

Повезани садржај