Трибина: Гроцка у доба антике са „Београдом за почетнике” - гробница у Брестовику

06. јун 2019.

 


У Средњој школи Гроцка одржана је у среду 25. јуна интерактивна трибина „Гроцка у доба антике са „Београдом за почетнике“: гробница у Брестовику“ на којој су гости и предавачи били Смиљана Попов, ауторка емисије „Београд за почетнике“, првог ТВ серијала који је ушао у допунски школски програм, и Раде Милић, београдски археолог из Центра за урбани развој, а домаћини ученици школе.  

У сарадњи са Центром за културу и Средњом школом Гроцка, у оквиру пројектне наставе историје, ученици предметног професора Светозара Стојадиновића су предгостима и бројном публиком (међу којом је било и родитеља), изложили у слици и речи своје реферате и сазнања о Гроцкој у доба антике - римској провинцији Мезији, Касноримској гробници у Брестовику и посмртном култу на нашој територији.  

Смиљана Попов и Раде Милић су заузврат приказали средњошколцима осму епизоду емисије „Београд за почетнике“, посвећену Касноримској гробници у Брестовику, једином сачуваном антички објекат на тлу Београда у који може и да се уђе. 

Веома популарна међу широм публиком и едукативна емисија „Београд за почетнике“ је у свом привлачном серијалу о непресушном благу Београда до сада више епизода посветила културној баштини и историјским занимљивостима општине Гроцка.

Овај пут су млади општине Гроцка сазнали нешто више о чудноватом открићу овог маузолеја у Брестовику, али и о њеном градитељу и власнику, који је као део високог римског естаблишмента крајем 3. века н.е на тлу данашње Гроцке живео у вили а радио у Сингидунуму.

Уследила су питања  и разговор са гостима. Центар за културу Гроцка је ђацима пренео позив за сарадњу са Дечјим културним центром у оквиру рада на пројектној настави, и понуђене посете београдских средњошколаца Гроцкој и гробници у Брестовику током лета.

*Интерактивно гостовање емисије „Београд за почетнике“ Смиљане Попов у београдским школама реализује се на предлог Секретаријата за образовање и дечју заштиту Градске управе града Београда, као део допунског школског програма „Београд за почетнике за београдске ђаке“.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.