Општина Гроцка: „Вино и љубав“ у част Св. Трифуна

14. фебруар 2017.

 

Свети Трифун се, уз орезивање чокота, на територији општине Гроцка дочекује изложбама са темом „Вино и љубав“ у Гроцкој, Калуђерици, Врчину и Дражњу. У сусрет празнику виноградара и заштитнику љубави, велики број жена са територије општине Гроцка учествовао је у припреми изложби инспирисаних грожђем, вином и лепим емоцијама. Уније жена из Гроцке, Врчина, Калуђерица и Дражња, отвориле су протеклог викенда изложбе у својим местима, а поставке су осмишљене у циљу очувања српских обичаја, културе и традиције, као и подстицања духа заједништва, размене и дружења.

Уз поезију, кувано вино и домаћу трпезу, свако од насеља је на себи својствен начин одабрало и изложило експонате у част заштитника виноградара и љубави, обухвативши предмете за припрему и чување вина, етно мотиве, декупаж, уметничке слике, фотографије итд.

Нимало случајно, грбом општине Гроцка шири се грозд обасјан сунцем, а 15 зрна од којих се састоји симболизује исто толико насеља овог старог виноградарског краја покрај Дунава. Домаћини знају и поштују да се на овај дан „ваља“ орезати барем један чокот лозе у винограду, а верује се и да њим почиње пролеће – буди се природа и љубав…

Изложбе са вишеструком симболиком организовали су општина Гроцка и Уније жена наведених насеља, уз учешће гостију и бројних званица.

фото: Ј. Матијашевић

   Дневни лист ПОЛИТИКА у уторак, 14. фебруара у оквиру рубрике „Београдска хроника“ доноси вест о изложбама у част Св. Трифуна на територији општине Гроцка, под насловом „Очување српских обичаја у Гроцкој“. Изложбе је организовала ГО Гроцка у сарадњи са Центром за културу и Унијом жена општине.
Велико хвала колегама из „Политике“ на пажњи коју посвећују културним дешавањима у Гроцкој.

 

Повезани садржај