Колективна изложба радова насталих на XXIV Ликовној колонији ГО Гроцка

23. новембар 2022.

 

Галерија Ранчићева кућа
XXIV ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ГО ГРОЦКА
Колективна изложба радова
петак 2. децембар у 18ч

Колективна изложба радова насталих на XXIV Ликовној колонији општине Гроцка биће представљена у петак 2. децембра 2022. године од 18 часова у варошкој Ранчићевој кући, заштићеном културном добру Србије, уједно галерији и седишту Центра за културу Гроцка. Приликом отварања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.
 
Учесници колоније су:
Маја Веселиновић – дипл. графички дизајнер (Београд), Александар Вељковић – МА ликовни уметник (Панчево), Даница Веселиновић – МА ликовни уметник (Лозница), Миљана Драшковић – самостални уметник (Ужице), Вук Ђурић – MA дипл. графички дизајнер (Чачак), Ирена Јевтовић – MA дипл. сликар (Чачак), Владимир Јочић – дипл. сликар, докторанд (Обреновац), мр Биљана Михајловић – дипл. графички дизајнер (Београд), Живана Мијаиловић – МА ликовни уметник, докторанд (Сремска Митровица) и гости колоније: др ум. Марко Кресоја доктор вајарства (Винча-Београд), Предраг Милошевић, дипл. графичар примењене графике (Гроцка-Беогрaд) и Константинос Пателис Милићевић, МА дипл. вајар (Гроцка-Београд), у селекцији Зорице Атић, историчарке уметности (Београд-Гроцка), која наводи:
 
ГРОЦКА НА ДУНАВУ: - Општина Гроцка, чије је седиште истоимена стара варош из 16. века, баштини бројне културне и природне лепоте. Повољан положај и природна блага територију Гроцке учинили су незаобилазном станицом кроз историју, а народи и војске остављали су за собом трагове, данас вредну културну баштину.
Гроцка је и данас позната по изванредним природним лепотама крај реке Дунав, и стециште је бројних излетника.
 
Отуд је XXIV Ликовна колонија општине Гроцка, познате по надимцима „зелена“ и „воћна“, отпочела излетничким даном у сусрет манастиру Рајиновац у Бегаљици, Коњичком клубу у Гроцкој, Касно-римској гробници у Брестовику, Археолошком налазишту „Бело брдо“ у Винчи. Сликало се и дружило у Ранчићевој кући у Гроцкој, која је уједно била и зборно место за све учеснике.
 
Прва ликовна колонија општине Гроцка отпочела је 1998. године, у знаку концепта „Омаж слици“, као показатељ постојаности ликовне уметности. Међутим, пракса рада у Гроцкој није остала верна тематској концепцији. Уметници су из колоније у колонију у слику уносили емоције које је боравак у Гроцкој покренуо, опчињени реком и поетским крајоликом, а тема је била и остала једна: Гроцка на Дунаву. Међутим, сваки нови сазив у протекле 24 године доноси пресек актуелног уметничког тренутка у Србији. Без доминирајућих праваца и омеђивања темом, уметницима је омогућено да изаберу израз који највише одговара њиховом сензибилитету. У атмосфери дружења и рада, учесници су и ове године домаћинима оставили радове и свежину својих уметничких утисака, обојених Гроцком.
 
Изложба представља радове дванаест ликовних и примењених уметника из Београда, Чачка, Лознице, Ужица, Сремске Митровице... који су стварали на 24. Ликовној колонији ГО Гроцка у оквиру 54. Грочанских свечаности. Поставка у Ранчићевој кући се састоји од више десетина радова различитих формата изведених у техникама уље и акрил на платну, цртеж у оловци, акварел, комбиноване технике на папиру и друго. Ликовност и заступљени мотиви резултат су интеракције између уметника и окружења у коме су дела настајала – летње и зелене, културном баштином богате Гроцке крај Дунава.
 
Улаз је слободан, добро дошли!

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући