ОБАВЕШТЕЊЕ о промени термина концерта КАЛ и отварања 25. Ликовне колоније

26. јул 2023.

 

- Због најављених временских непогода,

ОТВАРАЊЕ 25. ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ ГО ГРОЦКА и
Концерт КАЛ – Rock´N´Roma у јубиларној X „Музичкој башти“
у Ранчићевој кући, уместо у среду како је планирано, биће одржано у четвртак 27. јула у 20 часова.

Свечано отварање 25. Ликовне колоније ГО Гроцка биће одржано у четвртак 27. јула у 20 часова на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка (Мајевичка 9), уз наступ познате групе КАЛ – Rock´N´Roma у јубиларној 10. „Музичкој башти“.

Улаз је слободан. Добро дошли!

*Јубиларна 10. „Музичка башта“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу и ГО Гроцка.
 
 
***
Традиционална уметничка смотра у Гроцкој, двадесет и пета по реду Ликовна колонија у оквиру вишедеценијске Културно-туристичке манифестације 55. „Грочанске свечаности“, одржава се до 31.07.2023. године под окриљем Центра за културу Гроцка - установе културе општине Гроцка.
 
X „Музичка башта“ током 2023. године на летњој сцени Ранчићеве куће наставља са профилисаним концептом који публици доноси жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике међу музичарима, ауторски приступ и мултикултуралност – као најважније одлике програма. У програму учествују гости из земље и региона, а публици се као вид музичке едукације и популаризације уметничке музике, представља музика различитих жанрова, недовољно заступљена у медијском и јавном простору, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.
 
KАЛ бенд доноси један сасвим оригиналан и неодољив звук који је настао симбиозом разноликих музичких жанрова, и може се описати као традиционална балканска ромска музика са елементима танга, свинга, џеза, блуза и попа, али и турске, блискоисточне и јамајчанске музике. Музички стил по којем је KАЛ препознатљив страни критичари су назвали „Rock’n’Roma“ или Gypsy Rockabilly.
Ликовна колонија ГО Гроцка на позив селекторке Зорице Атић, историчарке уметности, окупља 10 уметника који долазе из градова широм Србије (Смедерево, Шабац, Зрењанин, Београд...), али и из локалне средине која је позната по неговању уметности. У раду колоније учествују: др ум. Предраг Лојаница - ликовни уметник, Зрењанин; Владимир Јочић - докторанд, дипл. сликар, Обреновац; Ивана Блечић Стефановић - дипл. сликар-конзерватор, Београд-Гроцка; Оливера Милуновић - дипл. дизајнерка текстила, Београд-Гроцка; Мика Ловре Миловић - дипл. сликар, Београд-Гроцка; Јелена Виторовић - дипл. сликар, Београд-Гроцка; мр Светлана Јовановић - ликовна уметница, мр вишемедијске уметности, Шабац; Николија Тубић - докторанд, МА ликовне уметности, Краљево, Немања Арсић - дипл. сликар, Смедерево; мр Весна Џакић - сликар-графичар, Београд.

Ликовна колонија ГО Гроцка је традиционална културна манифестација усмерена ка стварању нове уметничке продукције и представљању општине Гроцка у светлу њених културних, уметничких, туристичких садржаја и вредности, као и подршке уметницима и афирмацији ликовног живота у локалној заједници и Републици. Од свог настанка 1998. године до данас, окупила је бројна и репрезентативна имена домаће уметности.
 

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.