Опроштај од 3 објектива

07. фебруар 2019.

 

 

Опростили смо се од изложбе "Путовања 3 објектива" и тројице уметника фотографије који стоје иза истоименог путујућег пројекта. 
Да се подсетимо, то су врсни фотографи: легендарни Томислав Тома Петернек, Горан Кукић и Игор Мандић, три генерације и три школе, које су удружили фотографија, размена знања и професионализам.

Они су свој пут и фотографску мисију са изложбом "Путовања 3 објектива" наставили даље, али не пре него што су се упознали са Гроцком - како би знали и памтили где су били.

У току данашњег дана, након Ранчићеве куће обишли смо Грочанску чаршију са Легатом др Александра Костића, културна добра која сведоче о о трајању и вредностима нашег окружења. Легат је фотографе посебно заинтересовао, будући да је др Костић био пионир медицинске фотографије у Србији и оснивач фото-секције Хистолошког института у Београду (који је такође основао). Поред тога, овај научник и лекар је у Музеју савремене уметности 1978. године имао самосталну изложбу фотографије.

Застали смо и крај споменика Илији Гарашанину, а обишли смо и поноситу Грочанку девојку на другом крају старе грочанске улице, заштићене амбијенталне целине.

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући