Свечаност отварања IX колективне изложбе „Стваралачка Гроцка“

17. јул 2023.

 

IХ КОЛЕКТИВНА ИЗЛОЖБА „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА“
Mађарски састав BudaPesme у X јубиларној МУЗИЧКОЈ БАШТИ
Центар за културу Гроцка
Ранчићева кућа / 21. јул од 20h / улаз слободан
 

 

Свечаност отварања IX колективне изложбе „Стваралачка Гроцка“, традиционалне поставке која ове године окупља 44 аутора, биће уприличена у петак 21. јула 2023. године од 20ч у Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцка – установе културе Општине Гроцка (Мајевичка 9).  

У наставку вечери, на летњој сцени Ранчићеве куће публика ће уживати у у јубиларном програму „Музичка башта“, где ће од 20.30 часова наступити мађарски састав “BudaPesme“. 

Мађарски дуо, који махом интерпретира севдалинку и ребетико, наступиће први пут изван своје земље, и то баш у Србији, у башти Ранчићеве куће у Гроцкој, у оквиру јубиларног, 10. концертног циклуса „Музичка башта”.

BudaPesme је врсни мађарски музички дуо у саставу Вероника Варга и Бенедек Рети (вокал и хармоника), који изводе разнолику и аутентичну музику Балкана и некадашњих југословенских земаља. Њена лепота је у једноставности, експресији и спонтаности коју носи – емотивна музика Балкана повезује народе, и савременог човека приближава културном наслеђу које ово поднебље чува.

* Интервју “BudaPesme” - Резонирање с Балканом:

https://worldmusic.org.rs/2023/07/15/rezoniranje-sa-balkanom-budapesme-intervju/?fbclid=IwAR3ep8rS-CZAk0_gsRntOHi6f1L_aLWWQGwDkFd1YDyNp8rI2cU9K-WJKFE

 

*Летњи музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка реализује се подршком Града Београда – Секретаријата за културу и ГО Гроцка.

 

СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА: Изложбени концепт групне поставке „Стваралачка Гроцка“ има за циљ представљање разноврсности креативних потенцијала и актуелне продукције великог броја аутора и уметника који живе и раде на територији општине Гроцка. Окупљање и повезивање стваралаца у оквиру групне изложбе, као и промоција њиховог рада у јавности, битан је корак ка оснаживању уметника и уједно обогаћивању културног живота локалне заједнице. Учесници су академски ликовни и примењени уметници, чланови уметничких удружења УЛУС и УЛУПУДС, студенти уметничких школа и факултета, афирмисани неакадемски ствараоци, и уопште, активни аутори чији рад спада у домен ликовних и примењених уметности, а који живе и/или раде на подручју градске општине Гроцка. Концепт је усмерен на излагање радова из актуелне продукције, настале у протекле две године, и то: слика, цртежа, графике, накита, ситне пластике, скулптуре мањег формата, фотографије, занатских рукотворина, дизајна текстила…

Поставку отвара историчарка уметности Зорица Атић, кустоскиња и ауторкa концепта која траје од 2015. године у виду годишњих изложбених смотри: „Као резултат вишевековног трајања у плодном крајолику крај европске реке, Гроцка располаже изванредним културним наслеђем и историјским знаменитостима. Својим амбијентима, визурама и природним окружењем, била је дом и инспирација многим народима и културама, као што је и до данас многобројним уметницима који на њеном тлу стварају, живе и раде... У 2023. години, „Стваралачка Гроцка“ окупља 44 учесника – ликовне и примењене уметнике различитих узраста и профила (сликаре, вајаре, илустраторе, иконописце, графичке дизајнере, визуелне уметнике...), као и самоуке ствараоце активне у различитим занатским и креативним дисциплинама (фотографе, дрворесце, сликаре, иконописце, модне креаторе, уметничке столаре...), приказујући разноврсне ликовне и примењене приступе, теме, мотиве и уметничке праксе. Након девет година трајања могу се пратити и лични сензибилитети, уметнички афинитети, као и развој и ликовне праксе редовних учесника, од којих су поједини у међувремену  реализовали и самосталне изложбе у Ранчићевој кући, или пак учествовали у раду Ликовне колоније општине Гроцка. Такође, групној смори се сваке године придужују и нови, у највећем броју млади академски уметници“

 

РАНЧИЋЕВА КУЋА: Простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће, варошке куће с почетка 19. века. Објекат ужива заштиту надлежног Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе/народног неимарства од великог значаја за Републику Србију.

(Више на: http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html).

 

Изложба „Стваралачка Гроцка“ траје до 28. августа.

 

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.