Састанак поводом будуће скулптуре и уређења Чаршије

14. март 2017.

 

На позив председника општине Гроцка, у уторак 14. марта одржан је састанак стручне комисије за дефинисање и извођење коначног решења скулптуре Грочанке са представницима Ливнице Јеремић и уметником који скулптуру израђује.

Састанку са председником ГО Гроцка Драгољубом Симоновићем присуствовали су Слободан Јеремић, власник Ливнице Јеремић, вајар Зоран Ивановић, проф. на Факултету примењених уметности, чланови стручне комисије у саставу Стефан Милојевић, архитекта, Зорица Атић, историчар уметности, Урош Стојановић, етнолог и Сања Јовановић, шеф кабинета председника општине.

Председник општине и чланови комисије су у детаљном разговору са извођачима скулптуре, дефинисали коначни изглед будуће Грочанке. Осмишљена је са циљем да репрезентује поднебље, уклопи се и изгледом и поруком у локални амбијент, и оствари трајну уметничку вредност и монументалност, у чему је председник општине дао своју подршку члановима комисије у даљем раду на детаљима.

Поред дефинисања скулптуре и њених карактеристика, тема разговора била је и обнова оштећених канделабера, као и уређење платоа на коме ће скулптура стајати, у смислу обнове чесме и уређења капије која се налази на улазу у Грочанску чаршију.

Закључено је да се поменуто уређење осмисли и изведе на начин да представља целину са већ спроведеним радовима, као и да се постави плоча која ће посетиоце и пролазнике упућивати на значај заштићене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“, која је понос Гроцке.

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.

25април2024
ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

ПОЛИТИКА пише о изложби ОНА у Ранчићевој кући

25 април 2024

ПОЛИТИКА у рубрици „Београд“ пише о изложби скулптура „Она“ вајарке Владиславе Крстић, која је представљена пред бројном публиком и љубитељима уметности у Ранчићевој кући