„СУНЦЕ, ПТИЦЕ И ЛАТИЦЕ“ изложба илустрација Маје Веселиновић у Ранчићевој кући

27. март 2024.

 

Центар за културу Гроцка
СУНЦЕ, ПТИЦЕ И ЛАТИЦЕ
Маја Веселиновић 
Галерија Ранчићева кућа / 29. март 2024. године у 19h 

 

Позивамо Вас да присуствујете отварању изложбе илустрација „Сунце, птице и латице“ ауторке Маје Веселиновић у петак, 29. марта 2024. године у 19 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.  Изложбу ће отворити Нада Серафимовић, примењена уметница. Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.

Изложба „Сунце, птице и латице“ у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка представља избор најуспешнијих илустраторских пројеката ауторке Маје Веселиновић, насталих у претходних неколико година.

Поставка обухвата илустрације за дечје књиге, плакате дечјих позоришних фестивала, корице књига, честитке, али и многобројне самоинициране илустраторске подухвате инспирисане сунцем, цвећем, морем, птицама, мачкама и другим свакодневним радостима. Радови су настајали комбиновањем традиционалних и дигиталних ликовних техника.

 

СУНЦЕ, ПТИЦЕ И ЛАТИЦЕ: Ауторка Маја Веселиновић наводи у уводној речи каталога, причајући о својим почецима, књигама за децу, старим сликовницама, бојама...

– Од најранијих дана цртање и генерално стварање било је нешто што доноси много радости. Када помислим на себе у детињству видим се окружена гомилом боја свих врста, разних папира, свезака, шарених крпица, књига и часописа... И управо тај осећај потпуне среће и усхићења док стварам, док сам заокупљена неким својим „пројектом“ био је оно што ме је од најранијег детињства определило за уметност.

Мислим да књиге за децу, а нарочито сликовнице треба читати у свим животним добима. Немогуће је бити премлад или престар за сликовницу. За децу су важне јер их уводе у живот, визуелно и наративно. Гледајући слике и слушајући причу уче се стрпљењу, развијају емпатију, радозналост, осећај за естетику. За одрасле су можда још и важније, јер ако их читају отвореног ума и срца боље ће разумети децу, а и себе...

Примењена уметница Маја Веселиновић живи у Београду, где ради као илустратор, графички дизајнер и стрип аутор. До сада је имала 17 самосталних и учествовала на преко 70 колективних изложби код нас и у свету (Италија, Француска, Хрватска, Словенија, Швајцарска, Словачка, Холандија, Украјина, Бразил, Аустралија, САД). Добитница је неколико домаћих и међународних признања, међу којима су најзначајније: награда НЕВЕН за најбоље илустровану књигу (2016), признање за илустрацију на Фестивалу илустрације и књиге BookIll Fest (2016), три награде УЛУПУДС-а на годишњој изложби сликарско графичке секције (2021, 2017. и 2015), плакета међународно Златно перо Београда (2019) и почасна диплома ЗЛАТНО ПЕРО (2007), Grand Prix и специјална награда жирија за иновацију 2. Међународног салона стрипа у Београду (2004). Две књиге које је илустровала добиле су престижну ознаку THE WHITE RAVENS. По избору магазина PRINT, водећег америчког магазина за графички дизајн, сврстана је међу 12 најзанимљивијих илустратора у Европи за 2008. годину. Чланица је сликарско-графичке секције УЛУПУДС са статусом самосталног уметника.


Ранчићева кућа у Гроцкој је аутентичан простор у коме је свака поставка непоновљиво другачија: објекат је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и традиционални варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 

Изложба траје до 16. априла 2024. године. 

Добро дошли!

 

 

 

 

 

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.