„Европска година културног наслеђа – уметност дељења“

03. септембар 2018.

 

 

Градска општина Гроцка и Центар за културу Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине” са темом „Европска година културног наслеђа – уметност дељења“ укључују садржајним програмима намењеним свим узрастима.

На територији општине Гроцка септембар је с разлогом резервисан за Дане европске баштине, будући да окружење ГО Гроцка обилује вредном културном баштином. Као што је и препоручено, нагласак је на упознавању и разумевању културног наслеђа као заједничког ресурса, подизању свести о заједничкој историји и вредностима, као и јачању осећаја припадности заједничком европском простору.


Планирани културно-туристички програм реализује се у оквиру више целина током септембра и октобра месеца (ОТВАРАЊЕ Легата др Александра Костића, СТРУЧНА ВОЂЕЊА Ранчићевом кућом у Гроцкој, ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ, ТЕМАТСКА ИЗЛОЖБА „Моје окружење – уметност дељења“, ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ у сарадњи са Центром за урбани развој, Српским археолошким друштвом и Музејом града Београда, САЈАМ ЗИМНИЦЕ на „Грочанској чаршији“, КЊИЖЕВНЕ ВЕЧЕРИ, ЛИНИЈЕ КУЛТУРЕ – излетнички обилазак територије општине Гроцка):

- ОТВАРАЊЕ Легата др Александра Костића – сталне изложбене поставке ГО Гроцка у библиотеци „Илија Гарашанин“ у Гроцкој (термин ће бити накнадно опредељен):
Након паузе од 20 година, драгоцени легат, поклон општини Гроцка, биће свечано отворен и доступан јавности. Легат обухвата богате археолошке и палеонтолошке налазе који потичу са археолошког локалитета Дубочај у Гроцкој, личну заоставштину чувеног научника проф. др Александра Ђ. Костића, као и његове супруге проф. др Смиље Костић-Јоксић. Француски председник је професора Костића 1940. године због доприноса науци одликовао Легијом части, а 1952. и његову супругу, педијатра проф. др Смиљу Костић Јоксић. У том тренутку, они су уз брачни пар Пјер и Марија Кири, једини брачни пар на свету носиоци овог високог одликовања. Свој легат је др Костић 1978. године поклонио Градској општини Гроцка. Његов син, познати српски композитор, писац и заљубљеник у кулинарство Војислав Воки Костић, заоставштину је 1982. допунио очевим личним предметима.

За информације: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- СТРУЧНА ВОЂЕЊА Ранчићевом кућом у Гроцкој, под тематским називом „Топлина варошког дома Гроцке“:
Кустоска вођења кроз Ранчићеву кућу, заштићени споменик културе од великог значаја за Републику Србију и уједно седиште Центра за културу Гроцка, подразумевају упознавање са неимарством локалног поднебља чији је репрезентативни пример, као и народном традицијом у којој је настало, уз осврт на специфичан начин еколошке градње, традиционалне материјале, вредности народног неимарства као и њихову присутност и примену у данашњем времену. Стручна вођења реализује Зорица Атић, кустос.

За информације и заказивање: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- ЛИКОВНЕ РАДИОНИЦЕ Центра за културу Гроцка са темом „Европска година културног наслеђа – уметност дељења“ у Гроцкој и Калуђерици:
Две ликовне радионице, посвећене културном наслеђу и природном окружењу, почињу са радом 19. септембра и намењене су за ученике основних школа у општини Гроцка. Наредне три недеље посвећене су Данима европске баштине, а реализују се у просторијама ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, и ОШ „Милоје Васић“ у Калуђерици. Ликовне радионице реализују Марион Дедић и Мика Ловре, академске сликарке, у терминима уторак и четвртак – Калуђерица, среда и петак – Гроцка.

За информације: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- ТЕМАТСКА ИЗЛОЖБА „Моје окружење – уметност дељења“:
Групна дечија изложба „Моје окружење – уметност дељења“ биће отворена 14. септембра у 19 часова у галеријском простору Центра за културу Гроцка – Ранчићевој кући, ул. Мајевичка 9 у Гроцкој. На отварању изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке са пригодним програмом. Изложба се реализује по конкурсном позиву установе намењеном предшколцима, ученицима основних школа као и средње школе на територији општине Гроцка, са циљем упознавања и едукације деце и младих са лепотом и вредностима у окружењу, као основним видом будуће заштите и очувања. Приликом отварања изложбе биће додељене похвалнице и награде за најуспелије радове које је одабрао стручни жири, као и захвалнице образовним установама на учешћу, а биће и речи о знаменитостима и природном благу Гроцке.
Током трајања изложбе до 10. октобра, у сарадњи са основним школама са територије општине Гроцка договорене су организоване посете ученика који ће се упознати са темом манифестације и садржајем изложбе кроз стручно вођење едукативног карактера, прилагођено узрасту.

За информације: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ у сарадњи са Центром за урбани развој, Српским археолошким друштвом и Музејом града Београда:
Трибински програм обухвата предавања намењена широј публици, док је већи део програма намењен ученицима основних школа у Гроцкој.
Имајући у виду да је територија ГО Гроцка изразито богата културним добрима и археолошким локалитетима, трибине су посвећене популаризацији, едукацији, подизању свести о значају културних добара, археолошких локалитета и налаза:

1. Центар за урбани развој – фестивал – Дани београдског наслеђа – борци за сећање. Предавач Раде Милић, археолог, за ученике основних школа на територији општине Гроцка презентује дигиталну интерактивну туру кроз културно-историјско наслеђе Србије. Деца узраста од 11 до 14 година имаће прилике да сазнају које све ликове и приче из прошлости је „оживео“ Центар за урбани развој спајањем дигиталног и стварног света – анимираним историјским ликовима, историјским сликама, видео записима… и који су то остали савремени начини да се учи о културном наслеђу.

2. Српско археолошко друштво – предавач др Адам Црнобрња, сарадња у оквиру пројекта Подизање свести о значају археолошког наслеђа и унапређење рада Српског археолошког друштва; трибина се одржава у сали Градске општине Гроцка, Бул. ослобођења 39.

3. Музеј града Београда – предавачи др Милош Спасић и Драгана Стојић, археолози, интерактивно предавање намењено ученицима основних школа са територије општине Гроцка, са темом археолошких налазишта и налаза у окружењу.

За информације: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- САЈАМ ЗИМНИЦЕ на „Грочанској чаршији“, у периоду петак 28 – недеља 30. септембар, са свечаним отварањем 29. септембра:

Градска општина Гроцка традиционално обележава нематеријалну културну баштину базаром зимнице и домаћих производа продајним базаром у оквиру заштићене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“. Свечаност отварања у извођењу КУД-ова са територије општине Гроцка биће уприличени у суботу, 29. септембра.

За више информација: www.grocka.rs

 

- КЊИЖЕВНЕ ВЕЧЕРИ:
1. Представљање збирке песама „Ако те не дочекам“ Милорада Мише Живановића, петак 21. септембар u 19 часова, Ранчићева кућа (Мајевичка 9 у Гроцкој), Центар за културу Гроцка.
Вечери обухватају књижевне сусрете и представљање збирки прича и поезије књижевних стваралаца са територије ГО Гроцка, као и збирки и радова стваралаца чији рад има за тему природне и културне ресурсе ГО Гроцка.

За информације: Центар за културу Гроцка, 011/8502-321, centargrocka@gmail.com;

 

- ЛИНИЈЕ КУЛТУРЕ – излетнички обилазак територије општине Гроцка, релизоваће се у термину 13. или 20. септембар:
У сарадњи са Туристичком организацијом Београда и Удружењем туристичких водича Србије, излетнички обилазак вредних знаменитости и природних ресурса општине Гроцка би обухвата следећу маршруту:

8.30 часова: Полазак испред Старог двора
9.10 часова: Ранчићева кућа у Гроцкој,
10.00 часова: Заштићена амбијентална целина „Грочанска чаршија“,
10.50 часова: Манастир Рајиновац у Бегаљици,
12.00 часова: Агино брдо у Гроцкој – видиковац ресторана „Виногради“,
13.15 часова: Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи,

Повратак за Београд око 14.30 часова

За информације: Туристичка организација Београда 011/3625-060; Центар за културу Гроцка 011/8502-321
Учешће у свим програмима је бесплатног карактера.

Напомена: Сатнице и термини за поједине програме биће најављени благовремено у односу на реализацију.


Трибински и књижевни програм, свечано отварање поставке Легата проф. др Александра Костића, као и Сајам зимнице, доступни су особама са инвалидитетом.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.