Трибина БАЛСKА ИСТОРИЈА СРБА ИЛИ НОЋНИ ЖИВОТ 19. ВЕKА

15. децембар 2019.

 

Трибина БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИKЕу епизоди:

БАЛСKА ИСТОРИЈА СРБА ИЛИ НОЋНИ ЖИВОТ 19. ВЕKА

уторак, 17. децембар 2019. у 19 сати

Oпштина Гроцка, Булевар ослобођења 39 / I спрат 


Центар за културу Гроцка Вас позива да у уторак 17. децембра у 19h у општини Гроцка присуствујете трибини „Београдa за почетнике“ са занимљивом темом: БАЛСKА ИСТОРИЈА СРБА ИЛИ НОЋНИ ЖИВОТ 19. ВЕKА. Уколико мислите да су балови били само разонода доконе аристократије, грдно се варате - јер су имали велику друштвену, културну и политичку улогу. 

Домаћица трибине је Смиљана Попов, новинарка, ауторка и уредница научно-популарног ТВ серијала "Београд за почетнике. Гост је Милорад Стокин, академски музичар и пасионирани истраживач прохујалих времена, аутор и уредник ФБ странице „Фрагменти прошлости” коју прати више од 100.000 људи, од кога сазнајемо:   

Kако су балови стигли међ' Србе? Шта се радило на првом српском балу 1834. године? Kако је изгледала прва наменски грађена балска дворана у Београду? Kако су изгледали балови на српском двору, а како су изгледали у српским кафанама...? И зашто је морала да се просипа вода после сваког плеса? Шта се играло на српским баловима? Шта је на првом Светосавском балу значила тоалета Мине Kараџић? Kоји је српски краљевски пар бриљирао у танцовању… ? Kакви су тајни сигнали владали на српским баловима...и… каква тајна веза постоји између Здравка Чолића и српских балова...? 

Уз обиље архивског материјала, али и играно-документарну истраживачку епизоду, прошетаћемо кроз балске дворане Србије, дворске кулоаре и будоаре, а можда и запевати. 

Све што сте желели да знате о српским баловима, а нисте имали кога да питате. 

Улаз је слободан. Сви сте позвани. Чекамо Вас.

 

 

 

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"