Трибина БАЛСKА ИСТОРИЈА СРБА ИЛИ НОЋНИ ЖИВОТ 19. ВЕKА

15. децембар 2019.

 

Трибина БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИKЕу епизоди:

БАЛСKА ИСТОРИЈА СРБА ИЛИ НОЋНИ ЖИВОТ 19. ВЕKА

уторак, 17. децембар 2019. у 19 сати

Oпштина Гроцка, Булевар ослобођења 39 / I спрат 


Центар за културу Гроцка Вас позива да у уторак 17. децембра у 19h у општини Гроцка присуствујете трибини „Београдa за почетнике“ са занимљивом темом: БАЛСKА ИСТОРИЈА СРБА ИЛИ НОЋНИ ЖИВОТ 19. ВЕKА. Уколико мислите да су балови били само разонода доконе аристократије, грдно се варате - јер су имали велику друштвену, културну и политичку улогу. 

Домаћица трибине је Смиљана Попов, новинарка, ауторка и уредница научно-популарног ТВ серијала "Београд за почетнике. Гост је Милорад Стокин, академски музичар и пасионирани истраживач прохујалих времена, аутор и уредник ФБ странице „Фрагменти прошлости” коју прати више од 100.000 људи, од кога сазнајемо:   

Kако су балови стигли међ' Србе? Шта се радило на првом српском балу 1834. године? Kако је изгледала прва наменски грађена балска дворана у Београду? Kако су изгледали балови на српском двору, а како су изгледали у српским кафанама...? И зашто је морала да се просипа вода после сваког плеса? Шта се играло на српским баловима? Шта је на првом Светосавском балу значила тоалета Мине Kараџић? Kоји је српски краљевски пар бриљирао у танцовању… ? Kакви су тајни сигнали владали на српским баловима...и… каква тајна веза постоји између Здравка Чолића и српских балова...? 

Уз обиље архивског материјала, али и играно-документарну истраживачку епизоду, прошетаћемо кроз балске дворане Србије, дворске кулоаре и будоаре, а можда и запевати. 

Све што сте желели да знате о српским баловима, а нисте имали кога да питате. 

Улаз је слободан. Сви сте позвани. Чекамо Вас.

 

 

 

 

Повезани садржај

13јануар2021
Снешко Белић у башти Ранчићеве куће

Снешко Белић у башти Ранчићеве куће

13 јануар 2021

Центар за културу Гроцка и Ранчићева кућа, лепотица народног неимарства, привлачни су деци на многе начине. Велика башта је својом белином била позив на снежне радости.