БЕОГРАДСКИ портал преноси вест о настанку мурала у Гроцкој

16. март 2022.

 

У току је осликавање мурала на зиду ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, у оквиру пројекта „Изузетне жене Србије“, а Градска општина Гроцка има част и задовољство да буде домаћин једном од укупно 10 мурала који ће бити осликани у локалним самоуправама и градовима широм Србије.

Као омаж знаменитим женама и родној равноправности, Амбасада Краљевине Холандије пројекат „Изузетне жене Србије“, спроводи у сарадњи са Центром за Женске студије и Културним центром ГРАД, а мурал у Гроцкој настаје логистичком подршком Општине Гроцка и Центра за културу Гроцка.

Мурал у Гроцкој је посвећен Бранислави Брани Перовић, учесници Народноослободилачке борбе, научници, физичарки и првој директорки Института за нуклеарне науке „Винча“ који се налази на територији општина Гроцка.

Након јавног конкурса за стреет арт уметнике, и одлуке стручног жирија, мурал према победничкој скици осликава познати уметник Вук Ђурић са колегама Иреном Јевтовић и Лазаром Његомировић.

Бранислава Перовић, прва жена директорка једног од водећих научних института у држави, и то у областима природних и техничких наука, представља неуобичајен спој напредне активисткиње и врхунске научнице јер је за време рата активно и предано учествовала у борби против фашизма, ризикујући свој живот, али је истовремено и изузетно важна у историји наше науке – радила је на пројектовању најсофистицираније опреме која се користи у институту „Винча“, формирала је Одељење за сепарацију радиоактивних изотопа, а затим и Лабораторију за атомску физику у оквиру Института.

 

Вест се може погледати на информативном порталу beogradski.rs

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.