У току је ДЕЧЈИ ЛИКОВНИ КОНКУРС: „Пошаљи у свет разгледницу - ГРОЦКА KРAJ ДУНАВA“

10. фебруар 2024.

 

У току је ДЕЧЈИ ЛИКОВНИ КОНКУРС:
„Пошаљи у свет разгледницу - ГРОЦКА KРAJ ДУНАВA“
/пријем радова 1- 29. фебруар 2024/

 
Центар за културу Гроцка – установа културе Општине Гроцка расписао је ликовни конкурс „Пошаљи у свет разгледницу - ГРОЦКА КРАЈ ДУНАВА“ намењен деци и младима са територије општине Гроцка. Конкурс је отворен од 1. до 29. фебруара 2024. године, док ће групна изложба најуспелијих радова бити свечано представљена 3. априла у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, уз доделу награда и похвала за награђене учеснике у оквиру више категорија.

Пред учесницима је задатак да ликовним путем, у форми разгледнице коју би некоме упутили, ликовно уобличе лепоте и особености свог краја (археолошка налазишта, винчанску културу, манастире и цркве, реку Дунав, аде, воћњаке, винограде, Касно римску гробницу у Брестовику, народно неимарство...).
 
- Конкурс промовише вредности локалне средине, а циљ конкурса је подстицање деце и младих да упознају и истражују своје окружење, и потом доживе, сагледају и ликовним путем прикажу сопствене импресије и виђење лепота и културно-туристичких вредности краја у коме живе, наводи ауторка концепта конкурса - Зорица Атић, историчарка уметности.
 
Ликовни конкурс намењен је деци и младима - предшколцима, ђацима основних и средње школе са територије општине Гроцка, и прати га изложба најкреативнијих ликовних радова према одабиру и одлуци стручног жирија, који чине еминентни уметници и ликовни педагози.
 
Пропозиције ликовног конкурса:
Право учешћа на конкурсу имају деца и млади узраста од 6 до 18 година. На конкурсу могу учествовати предшколске установе, основне и средња школа, појединци и дечји ликовни атељеи. Учесници предају по један рад.
Пристигле радове прегледа, одабира и награђује стручни жири у свакој од наведених категорија.
 
Категорије радова:
• предшколци
• 1-4 разред
• 5-8 разред
• средњошколци
• ликовни атељеи
 
Димензије радова:
-не мањи од А5 формата (21х14,8цм)
-не већи од А3 формата (29,7х42цм)
Димензије радова између А5 и А3 формата су дозвољене.
 
На полеђини сваког рада морају бити читко наведени следећи подаци:
• Име и презиме аутора
• Назив рада
• Назнака разреда и одељења, односно вртићке групе
• Име и презиме наставника/васпитача
• Контакт телефон и мејл наставника/васпитача
• Назив школе и насеља
 
- Дозвољени су радови на папиру рађени различитим сликарским, цртачким и графичким техникама.
- Радови морају бити оригинални, самостално рађени без интервенције одраслих. Помоћ одраслих особа и старијих се огледа у упућивању на културне вредности и знаменитости из окружења.
- Радови не смеју бити опремљени, урамљени.
- Неће се примати тродимензионални радови (скулптуре, мозаик, керамика и сл.), као и радови који садрже органске материје, или су оштећени.
- Радове са непотпуним и нечитким подацима жири неће разматрати.
 
Конкурс је отворен до 29. фебруарa 2024. године.

Радови се шаљу/достављају у Центар за културу Гроцка (са назнаком ликовног конкурса „Пошаљи у свет разгледницу - ГРОЦКА КРАЈ ДУНАВА“) на адресу:
 
Центар за културу Гроцка – Ранчићева кућа
Мајевичка 9, 11306 Гроцка
 
За више информација: Центар за културу Гроцка, тел. 011 850 2321
 
Децо, срећан рад!
 
 

 

Повезани садржај

30април2024
Разгледнице спремне за свет!

Разгледнице спремне за свет!

30 април 2024

Ове године, након дечјег ликовног конкурса "Пошаљи у свет разгледницу - Гроцка крај Дунава", девет разгледница је одштампано и спремно да иде у свет.