ВОЋНА ГРОЦKА или „српска Kалифорнија“, како јој у протеклом веку тепају, вековима уназад даје савршене услове за узгој воћа.
Због свог плодног земљишта дуж међународне реке Дунав, заталасаног терена и одговарајуће климе, Гроцка је одавно надалеко чувен воћарски крај.
Трагом грочанског воћарства, и првенствено трешње, дошла је и екипа РТС-а за познату емисију „Знање-имање“, а саговорници новинарки Јелени Николић били су Живосав Жика Караклајић, воћар из Брестовика, Душко Живанчевић, саветник за пољопривреду општине Гроцка, и Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, хроничарка овог зеленог и плодног краја:
– Модерно воћарство Србије је отпочело управо у Гроцкој, и то почетком 20. века (1908. године), када др Јован Јовановић на 80 хектара сади засаде трешње, са 7.000 садница допремљених бродовима из Немачке и Француске, каже историчарка уметности Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.
Успомену на овог великог човека и првог воћара сачувала је грочанско-француска трешња, која је по њему понела популарно име „докторка“.
Од тада па све до данас, некадашња ратарска и виноградарска Гроцка је зелена и „воћна Гроцка“ – позната по свом сласном конзумном воћу.